Waardevolle eiwitbron

Chlorella is een super ecologische prote´nebron

Omdat chlorella voor bijna 60 procent uit eiwit bestaat, en omdat het in staat is om dit eiwit 50 keer efficiënter te produceren dan andere eiwithoudende gewassen, zou deze bescheiden alg heel goed kunnen dienen als een waardevolle eiwitbron in de ontwikkelingslanden, maar ook in andere delen van de wereld waar de bevolking het beschikbare land overtreft.
Vanwege de kleine ruimte die nodig is om chlorella te laten groeien, levert het ongeveer 40 ton per acre op.
Deze zelfde hectare kan slechts ongeveer een halve ton sojabonen per jaar produceren.
En sojabonen zijn slechts voor 39 procent uit eiwit. De meest populaire granen, tarwe (10 procent eiwit) en rijst (7 procent) leveren overeenkomstig minder eiwit per hectare.
Chlorella bevat alle acht essentiële aminozuren, de bestanddelen van proteïne. Het aminozuurgehalte is vergelijkbaar met dat van dierlijke eiwitten, behalve dat het een iets lagere hoeveelheid methionine bevat.
Het bevat indrukwekkende hoeveelheden vitamine C, bètacaroteen (provitamine A), Bl, B2, .B6, B12, niacine, pantotheenzuur, foliumzuur, biotine, choline, inositol, PABA, vitamine E en vitamine K. omvat fosfor, kalium, magnesium, zwavel, ijzer, calcium, mangaan, koper, zink, jodium en kobalt.
Het is ook een bron van liponzuur, een belangrijke microbiële groeifactor.
Tijdens Wereldoorlog I en II onderzochten Duitse wetenschappers chlorella als voedselbron in oorlogstijd.
Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het Carnegie-instituut, op basis van het eerste Duitse onderzoek, een methode om op commerciële basis chlorella te kweken.
Commerciële productie kwam echter nooit tot stand, waarschijnlijk vanwege de overvloed aan voedsel in de Verenigde Staten en de moeilijkheid om chlorella-producten verteerbaar te maken.
Het probleem met de beperkte verteerbaarheid is ondertussen opgelost door de "Broken Cell Wall Techniek"